Dina ögonfransar har en livscykel som i vanliga fall är sex till åtta veckor, efter denna tid faller fransarna av på ett naturligt sätt och en ny frans växer sedan ut. För en del personer går denna process snabbare och för andra inte. Hur många ögonfransar tappar man per dag? I snitt tappar vi människor cirka 7 fransar per dag. Läs vidare för de vanligaste orsakerna till att man tappar ögonfransar.

Om man tappar många fransar och det ser ojämnt ut bör man kolla upp detta då det kan vara något bakomliggande som orsakar tappet av ögonfransar.

Fransarnas naturliga livscykel

Ögonfransarnas livscykel är som sagt sex till åtta veckor lång. Under denna tid växer fransen ut, sedan stannar de upp för att slutligen lossna och ge plats åt nya ögonfransar. Varje ögonfrans har en egen livscykel vilket kan göra att man tappar mer fransar i perioder.

Orsaker till att man tappar ögonfransar

Om du märker att du tappar väldigt många fransar kan det vara ett tecken på att något inte stämmer. Då kan det vara bra att uppsöka en ögonläkare för en konsultation och vidare utredning. Nedan listar vi vanliga orsaker till att fransarna lossnar.

  • Stress – En vanlig orsak till att fransarna lossnar är stress. Om kroppen utsätts för stress under en längre period brukar kroppen visa detta genom att man tappar mer hår än under normala omständigheter. Vilket naturligtvis även gäller dina ögonfransar.
  • Alopecia Areata – Alopecia Areata är en sjukdom som gör att kroppens immunförsvar attackerar hårsäckarna. Detta leder till att ögonfransarna går in i vilofasen alldeles för tidigt och när nya ögonfransar ska växa ut går de inte så länge immunförsvaret attackerar hårsäckarna.
  • Hormonförändringar – Ytterligare en faktor till att man tappar ögonfransar kan vara hormonella förändringar. Som kan orsakas av graviditet eller p-piller. Drabbas man av detta brukar dock ögonfransarna växa ut igen när de hormonella nivåerna är normala.
  • Medicinering – Det finns biverkningar med alla mediciner som kan drabba personer på olika vis. Vissa tappar hår och ögonfransar. Om detta drabbat dig bör du kontakta en läkare för konsultation.