Acne är ett hudutslag som orsakas av inflammerade talgkörtlar. Akne är också kända som finnar. Akne uppträder vanligtvis i ansiktet, bröstet och ryggen, där du har flest talgkörtlar. Akne är vanligt och orsakas inte av dålig hygien. Det går att bli av med akne, likaså om det kan ta lite tid.

Ärr efter akne

Acne läker nästintill alltid utan att du får ärr. Men ibland bildas det ärr som inte går bort. Man kan få behandling för ärr när aknen helt försvunnit och man har slutat få nya finnar.

Man kan förbättra ärr med olika typer av behandlingar. Exempelvis:

IPL (Intensivt Pulserat Ljus)

laser

slipning

microneedling

peeling

syror

Man måste betala själv för sina behandlingar som görs på diverse kliniker. Man kan hitta mer information på respektive kliniks webbplats.

Vad kan jag göra själv?

Du kan inte förhindra att finnar bildas eftersom hormoner, hudtyp och genetik spelar roll. Men det finns några saker du kan göra själv för att minska krånglet, även om det vanligtvis tar ett tag.

Tvätta minst en eller två gånger om dagen

Akne orsakas inte av smutsig hud. Så det är inte nyttigt att tvätta mer. Det räcker med att tvätta en eller två gånger om dagen. Du kan använda en mild tvål eller rengöring för fet och acnebenägen hud, helst en som är parfymfri.

Du kan prova att tvätta med en aknelösning eller massera med ett gel mot akne. De innehåller salicylsyra och gör så att talgkörtlarna inte blockeras lika lätt.

Undvik feta krämer

Undvik att använda krämer och oljor som är feta, de kan täppa till talgkörtlarna och förvärra situationen med aknen. Om huden blir torr kan du använda fettfria geler, finns receptfria antiseptiska krämer innehållandes propylenglykol som är bra för torr hud.

Kläm inte

Kläm inte på aknen, genom att ta på aknen skadar du talgkörteln vilket kan förvärra inflammationen. Stick, skära, klämma, pillar ökar riskerna för ärr.